THCH och THCJD i Sverige: Allt du behöver veta 2024

thch och thcjd sverige

Cannabisvärlden fortsätter att expandera! Har du fått upp ögonen för THCH och THCJD och vill lära dig mer om dessa magiska ämnen? Kanske har du tidigare läst om THC och testat de CBD-produkter som är godkända i Sverige som innehåller max 0,2 % av det aktiva ämnet. THC klassas som narkotika, men hur är det egentligen med dessa derivat? Det ska vi kika närmare på i den här djupgående guiden om allt du vill veta om dessa ämnen i Sverige.

I cannabisväxten Cannabis sativa finns det över 100 cannabinoider, varav många har specifika egenskaper. Det är just THC som ger ett rus i marijuana. Cannabisplantan har en lång historia som både kryddväxt och medicinalväxt.

Den växer vilt i de flesta klimatzoner över hela världen, inklusive Sverige. Växten har använts i rekreationella, religiösa och medicinska sammanhang i tusentals år, och i dag börjar allt fler länder godkänna innehav och bruk av cannabis, senast i Tyskland. Så, är THCH och THCJD cannabis eller inte?

Vad är THCH?

THCH står för Tetrahydrocannabihexol och kallas ibland Delta-9-THCH. Det är en cannabinoid som förekommer naturligt i cannabisväxten men i mycket låg koncentration. Man får fram THCH genom att extrahera ämnet från växten.

 • Upptäcktes år 2019
 • Ger ruset i marijuana
 • Starkare än THC
 • Lagligt i Sverige

Hur potent är THCH?

Om vi ska gå in på kemi så består Delta-9-THC av fem kolatomer, medan den kemiska strukturen för THCH består utav sex kolatomer. Det innebär att det senare ger en effektivare anknytning till hjärnans receptorer och därmed en märkbart starkare effekt. Forskning visar att THCH effekter är tio gånger starkare än THC.

Effekter av THCH?

De THCH effekter du kan få är intensiv eufori, förbättring av humöret, ändrad uppfattning och ökad aptit. Eftersom det är ett relativt nyupptäckt ämne, finns det ännu inte mycket forskning om det.

Användarrapporter visar dock på att regelbunden användning av THCH kan vara fördelaktig för vissa hälsoproblem. Människor upplever att det kan hjälpa mot sömnlöshet, göra kronisk smärta mer hanterbar och minska inflammation i kroppen.

Effekter av THCH och THCJD?
Effekter av THCH och THCJD?

Jämförelse mellan 👉 THCh vs THCjd.

Kan THCH ge psykedeliska effekter?

Om du använder en för hög dos av THCH kan du få psykedeliska effekter. Dessa kan bland annat vara kraftigt förstärkta sinnesintryck som kan leda till hallucinationer när hjärnan försöker tolka den större mängd informationen den får in. Det är därför bäst att testa en liten mängd för att undvika att detta händer.

Visas THCH i drogtester?

THC i Sverige
THC i Sverige

Det korta svaret är ja. THC är en illegal drog i Sverige, och som ett derivat kan du förvänta dig att THCH visas i drogtester. Det beror på att de flesta drogtester inte skiljer på olika cannabinoider, vilket kan vara problematiskt både för dig och för de som utför drogtester.

De flesta drogtester letar efter ett enzym som kallas THC-COOH eftersom det bryter ner alla former av THC i kroppen. Den strukturella skillnaden mellan de olika cannabinoiderna kan dock upptäckas av mer specialiserade tester, dessa är dock ovanliga.

De vanligaste drogtesterna för cannabis är urinprover, men även blodprover kan användas för att spåra drogen i 1-14 dagar beroende på hur mycket du har använt. Om du använder THCH är ett blodprov ett mer pålitligt drogtest.

Vad är THCJD?

THCJD står för Tetrahydrocannabioctyl, även kallat Delta-9-THCJD, och är den mest potenta cannabinoiden i cannabisväxten. Den är relativt nyupptäckt och det saknas därför utbredd forskning om ämnet, men däremot finns det många användarupplevelser som berättar om dess effekter.

 • Mycket starkt rus
 • Ger en intensiv upplevelse
 • Upptäcktes 2020
 • Lagligt i Sverige

Hur potent är THCJD?

Trots att THCJD kommer från samma planta har det en annan kemisk struktur än THC och THCH med sina åtta kolatomer. Ämnet tros vara upp till 19 gånger starkare än vanlig THC, men även här saknas det extensiv medicinsk forskning eftersom ämnet är relativt nyupptäckt. 19 gånger starkare innebär att ämnet har 19 % högre chans att fästa vid dina receptorer.

Vilken effekt får man?

Du kan få många fina THCJD effekter, speciellt om du letar efter en produkt som kan ge dig intensiv eufori, starka känslor av glädje, stor avslappning och såväl mental som fysisk lindring. Effekten pågår någonstans mellan en till fyra timmar beroende på mängd och tolerans.

Kan THCJD ge psykedeliska effekter?

Några av de användarupplevelser som finns av THCJD visar att ämnet kan ge psykedeliska effekter, speciellt vid ett mycket starkt och intensivt rus. Eftersom ämnet har en starkt berusande effekt är det kraftfullt, speciellt om du använder en hög mängd.

Visas THCJD i drogtester?

Ja, det är möjligt att upptäcka THCJD i drogtester eftersom det är ett derivat från THC. De flesta standardiserade rutindrogtester letar efter enzymen THC-COOH som bryter ner alla sorters cannabinoider. Om du till exempel röker engångsvapes med ämnet kan det därför misstolkas som bruk av THC.

Visas THCJD och THCH i drogtester?
Visas THCJD och THCH i drogtester?

Vad är skillnaden mellan THCH och THCJD?

Det finns många likheter och skillnader mellan THCH och THCJD, vilket inte är så konstigt eftersom båda cannabinoiderna är ett derivat från THC. De kommer från samma planta, men samtidigt är de olika ämnen och har därför olika påverkan i din kropp.

Vad?THCTHCHTHCJD
Uppbyggnad5 kolatomer6 kolatomer8 kolatomer
EffekterEufori, glädje, avslappning, smärtlindring, stresslindrandeEufori, glädje, avslappning, smärtlindring, stresslindrandeEufori, glädje, avslappning, smärtlindring, stresslindrande
Psykoaktiva effekterJaJa, 10x starkareJa, 19x starkare
NarkotikaklassatJaNejNej
Lagligt i SverigeNej, endast under 0,2%JaJa

Generellt ger de samma effekter, vilket innebär att de hjälper dig att känna glädje, du blir mer avslappnad, eventuell smärta i kroppen kan lindras och du känner dig mindre stressad. Det är positiva effekter, vilket bland annat är en anledning till att cannabis är lagligt för medicinskt bruk och även som privat bruk och innehav i andra länder.

Det som skiljer de åt är däremot deras uppbyggnad, kemiska struktur och styrka. Vissa derivat ger en mycket starkare effekt än andra, vilket är extra viktigt att ha i åtanke om du är en ny användare som inte är van vid att dosera cannabinoider. De har nämligen något mer gemensamt, vilket är de potentiella biverkningar av ångest och hallucinationer som kan uppstå vid överdrivna mängder.

Är THCH och THCJD lagligt i Sverige?

I skrivandets stund, maj 2024, är THCH lagligt i Sverige. Även THCJD är lagligt i Sverige. Dessa psykoaktiva cannabinoider finns i en rad olika produkter för dig som vill testa dess effekt. Du kan bland annat köpa THCH vape och THCH godis samt THCJD vape och THCJD buds och gummies.

Blir man hög av THCH eller THCJD?

Ja, enligt rapporter från användare kommer användning av till exempel THCH vape göra dig hög. Eftersom ämnet är starkare än vanlig THC kan du förvänta dig ett starkare rus, med kraftigare glädje och eufori. Som ny användare kan det därför vara bra att testa en låg dos. Börja till exempel med några få bloss eller en liten bit THCH godis.

Även THCJD gör dig hög och du kan förvänta dig en härlig kick. Effekten tros vara stark om du testar THCJD gummies, THCJD vapes eller om du röker THCJD buds. Många cannabisentusiaster väljer just väldoftande engångsvapes som introduktion till cannabisvärlden eftersom de är enkla att dosera.

Var kan man köpa THCH och THCJD i Sverige?

Vi kan meddela att det finns ett stort utbud hos Sumpans Godis i Sundbyberg, Stockholm. Du kan antingen besöka butiken eller beställa produkterna online med diskret leverans i hela Sverige. Här finns ett stort utbud av engångsvapes, buds, godis och oljor. Alla produkter är helt lagliga, och om de innehåller THC så är nivån givetvis under den tillåtna gränsen på 0,2 %.

Vilka beredningsformer finns det?

Det finns en mängd olika beredningsformer för dig som vill testa cannabinoider. De vanligaste varianterna är engångsvapes, buds och godis. Utbudet kan variera beroende på var du väljer att handla. Generellt är engångsvape det bästa valet för dig som vill testa och lära dig dosera cannabinoider.

 • Engångsvapes – Innehåller vapejuicer som du andas in i korta puffar för snabb absorbering i kroppen. Det finns olika smaker och styrkor att välja mellan.
 • Buds – Torkade blommor som du röker vilket gör att ämnet snabbt tas upp av kroppen. Finns i olika styrkor och kan även innehålla under 0,2 % THC.
 • Godis – Små gummies i form utav gelebitar som du äter. Finns i olika smaker och styrkor.

Är produkterna naturliga?

Både THCH och THCJD finns naturligt i cannabisväxten, men de kallas ändå för semisyntetiska cannabinoider. Det beror på att de finns i så små mängder att de måste extraheras indirekt från CBD och sedan omvandlas i laboratorium. Därav namnet semisyntetiska. ”Semi” betyder att de har ett naturligt ursprung, medan ”syntetiska” syftar på att de har framställs i ett laboratorium.

Potentiella biverkningar

Eftersom det inte har utförts omfattande forskning av THCH och THCJD är det svårt att säga vilka biverkningar dessa ämnen kan ge din kropp. De är helt enkelt inte fastställda, utan hittills finns det mestadels användarbeskrivningar av produkter med dessa ämnen i.

Båda derivaten har testats, men det finns ännu ingen etablerad standard för vad som är baslinjer för 100 % rena produkter. Med tanke på hur starka och potenta ämnena är, till exempel jämfört med THC, får de dock antas kunna ge potentiella biverkningar.

Om du tar en för hög dos kan eventuella biverkningar antas vara:

 • Hallucinationer
 • Muntorrhet
 • Illamående
 • Huvudvärk
 • Röda ögon
 • Ökad hjärtfrekvens
 • Ångest
 • Paranoia

Se även: Vad är THCH? Är THC-H lagligt i Sverige? Effekter och m.m.

Fördelar med THCH & THCJD

Det finns mängder med fördelar med THCH och THCJD. Det finns helt enkelt ingen diskussion om saken. Mängder av användare rapporterar om hur de har fått en bättre livskvalitet genom att använda olika cannabispreparat. Det är inte så konstigt med tanke på plantans läkande effekter i rekreationella, religiösa och medicinska sammanhang under tusentals år.

Om det inte vore för det rus hampaväxtens cannabinoider ger, skulle de antagligen inte vara narkotikaklassade, utan snarare välanvända inom den moderna medicinen.

 THCHTHCJD
Ökad glädjeJaJa
Minskad stressJaJa
Avslappnande effekterJaJa
Förbättrad sömnkvalitetJaJa
Minskad kronisk smärtaJaJa
Minskad inflammationJaJa
Förbättrad aptitJaJa
Minskar oro och lugnar sinnetJaJa

Alla hälsofördelar är enbart potentiella och rapporterade av användare. Det finns inga medicinska studier som påvisar en garanterad hälsoeffekt. Men med tanke på att derivaten kan göra underverk för både ditt mentala och fysiska mående kan det ändå vara värt att testa dem under kontrollerade former.

Ska jag välja THCH eller THCJD?

Både THCH och THCJD är nykomlingar på marknaden och det var först nyligen som produkter med dessa derivat från THC började släppas på den svenska marknaden. Eftersom ämnena är lagliga i Sverige kan du utan problem beställa hem och testa både vapes, buds och gummies i olika smaker.

Dessa psykoaktiva cannabinoider är starkare än THC, så vi rekommenderar att du försiktigt testar små mängder för att undvika potentiella biverkningar. THCJD-produkter är starkare än THCH-produkter, så den senare kan vara bättre att börja med om du är helt ny till den spännande cannabisvärlden. Oavsett vilken produkt du väljer är det viktigt att välja en pålitlig och beprövad leverantör.

Eftersom båda derivaten är mycket lika narkotikaklassade ämnen är det troligt att de komma att förbjudas av Läkemedelsverket. Det är därför bra att vara uppmärksam på eventuella ändringar.

Vanliga frågor och svar

Är THCH och THCJD psykoaktivt?

Ja, båda ämnen ger psykoaktiva effekter som är starkare än den effekt du får från THC. Att de är psykoaktiva innebär att de påverkar det centrala nervsystemet och gör dig hög.

Är THCH farligt?

Det saknas omfattande medicinska studier av ämnet, men de möjliga biverkningar som tros finnas är inte direkt farliga, om än obehagliga.

Varför finns det så lite forskning om ämnena?

Att det finns så lite forskning om dessa två derivat från THC beror på att de är så pass nyupptäckta. Det har utförts få medicinska tester, såväl korttidsstudier som långtidsstudier, vilket gör det svårt att avgöra exakt vilken effekt de har på den mänskliga kroppen. Det finns helt enkelt fler användarupplevelser än labbrapporter.

Hur känns THCJD?

Om du använder rätt mängd kommer du att känna dig glad och avslappnad, som om att inget stressar eller oroar dig just nu. Det är nämligen den generella effekten som cannabinoiden har på din kropp.

THCH och THCJD i Sverige: Allt du behöver veta 2024

Cannabisvärlden fortsätter att expandera! Har du fått upp ögonen för THCH och THCJD och vill [...]

Är San Pedro kaktus laglig i Sverige och Europa?

San Pedro kaktusen är känd för sina psykedeliska egenskaper och har lockat intresse från såväl [...]

E-Cigg Butik i Stockholm: Tips för att hitta den perfekta modellen

E-cigaretter, även kända som elektroniska cigaretter, har blivit alltmer populära i Stockholm under de senaste [...]

THCA: Vad är det och hur skiljer det sig från THC?

Det finns över hundra cannabinoider i marijuanaväxten, och de har alla sin unika ursprungshistoria. THC:s [...]

Vad är THCV? Allt vi vet om så kallad ”Dietgräs”

Kallad ”dietgräs” och ”gräserall” för dess påstådda aptitdämpande och energihöjande egenskaper, är delta 9 tetrahydrocannabivarin [...]

Vad är THCB? Är THCB lagligt i Sverige? Fördelar & Risker

Forskare upptäcker ofta nya föreningar som härstammar från cannabis, vilket gör det svårt för användare [...]

THC-jd gör dig hög – Allt du behöver veta om THCJD?

Jag trodde jag hade sett allt. 🫣 Med Delta 8, THCP och THC-O. Men nej. [...]

THCH vs THCP: Jämförelse av Effekter, Skillnader och Risker

Vill du förstå skillnaderna mellan THCH och THCP? Läs vår detaljerade jämförelse av effekterna, skillnaderna [...]

THCh vs THCjd: Fördelar, Risker och Biverkningar

THCh och THCjd är två av de senaste cannabinoiderna som är kända för sin potens [...]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *