Amanita muscaria (Röd flugsvamp / Fly agaric) i Sverige

amanita muscaria sverige

Amanita muscaria, för svenskar mer känd som röd flugsvamp, är en hallucinogen svamp som växer vilt i Sverige. Det kan vara farligt att äta den giftiga svampen, men extrakt från svampen används i allt från klubbor till brownies för att ge samma upplevelse som svampen bjuder på men under kontrollerade former som är laglig.

Det extrakt som används från svampen är muscimol och det räknas inte som en magic mushroom eller en psykedelisk svamp. Här får man istället en psykoaktiv upplevelse som skiljer sig från de traditionella magiska svamparnas effekt.

Vad är Amanita muscaria?

Du känner säkert till Amanita muscaria på utseendet. Det är nämligen en stor svamp med vit fot och röd hatt med vita prickar. Den vildväxande svampen kallas även för röd flugsvamp eller fly agaric och namnet kommer från att den lockar till sig och dödar flugor.

Att svampen är giftig beror på att den innehåller ämnena ibotensyra, muscimol, muskazon och muskarin. Som en av de mest välkända neurotoxiska svamparna är det svårt att missa den i naturen. Amanita muscaria har dock blivit populär att använda för dess hallucinogena effekter och är främst giftig om den intas i rått format.

Vad är röd flugsvamp?

Vad är röd flugsvamp (amanita muscaria)?
Vad är röd flugsvamp (amanita muscaria)?

Röd flugsvamp växer vilt i de svenska skogarna. Som barn får man snabbt lära sig att den är giftig och därför inte ska plockas. Svampen har traditionellt sätt använts som insektsmedel genom att man mosat sönder den röda hatten och strött den i mjölk på ett fat. Det är svampens ibotensyra som dödar flugor. Om du vill testa Amanita muscaria i Sverige är det dock muscimol som produkterna innehåller då Muscimol är lagligt till skillnad från Amanita Muscaria.

Vad ger Fly Agaric för effekt och hur länge sitter den i?

Muscimol är en potent alkaloid som upptäcktes 1964 i röd flugsvamp. Den har en direkt verkan på GABAA och GABAC-receptorer. Man kan inte jämföra Amanita muscaria med magic mushrooms, eller så kallade magiska svampar. Medan de senare innehåller psilocybin och ger psykedeliska effekter, ger denna svamp istället psykoaktiva effekter.

Fly agaric kan få dig att känna eufori, drömma livliga drömmar, ge dig en utomkroppslig upplevelse och synestesi. Det är kroppstillstånd som många är nyfikna på att utforska. Svampen gör dig lugn och avslappnad och det drömlika tillståndet kan hålla i sig i allt från fyra till åtta timmar.

Effekten kommer vanligtvis inom 30 till 60 minuter och kulminerar efter två till tre timmar. Det gäller alltså att ha gott om tid till att njuta av upplevelsen. Hur stark och långvarig effekten blir beror både på din kropp och på hur hög dosering du tar.

Potentiella positiva effekter

Flugsvampen kan ta dig med på en mental resa med ett känslomässigt lugn där du känner olika sensationer i kroppen. Rätt dos kan alltså få dig känna dig lugn och avslappnad, men du kan även uppleva att tid och rum förändras. Du kan uppleva att tiden saktar ner eller uppleva verkligheten från ett nytt perspektiv. Det är även vanligt med ett drömlikt tillstånd som upplevs som mycket intensivt och livligt. Under ditt rus kan du uppleva minskad ångest och förbättrad sömn eftersom muscimol har lugnande egenskaper.

Din kropp kan uppleva en sensorisk förbättring, det vill säga att ljud och färger upplevs starkare. Dina känslor intensifieras och du känner både starkare glädje, förundran och rädsla.

röd flugsvamp sverige
Röd flugsvamp i Sverige

Eftersom det inte finns mycket forskning på denna svamp och dess effekter är det framförallt användare som har rapporterat om dessa upplevelser.

Vilka bieffekter finns?

De negativa effekterna kan vara milt till måttligt illamående, ökad salivutsöndring, magbesvär, skakningar och muskelryckningar. Om du får i dig en alldeles för hög dos kan du uppleva stark dissociation och delirium.

Amanita muscaria dosering

För att undvika potentiella obehagliga bieffekter är det viktigt att använda en måttlig dos och inte överdosera. I de flesta produkter är dosen mellan 5-25 mg muscimol och en bra rekommendation från erfarna användare är att börja med en mindre dos innan du vet hur din kropp reagerar på det aktiva ämnet.

Det finns väldigt lite forskning om hur flugsvampen påverkar din kropp, men redan 5-15 mg kan ge kramper och muskelspasmer, minimala hallucinationer och auditoriska förändringar. Kom ihåg att det är lättare att öka din dos än att hantera en överkonsumtion.

Hur använder jag Amanita muscaria?

Eftersom svampens aktiva ämne muscimol har en så pass långvarig effekt är det viktigt att du befinner dig hemma eller i en annan trygg miljö de närmsta timmarna efter att du använt en av produkterna. Då kan du slappna av och verkligen fokusera på upplevelsen.

Eftersom ämnet redan är doserat i olika produkter är det enkelt att använda det utan att behöva oroa dig för feldosering.

Är Fly agaric lagligt i Sverige?

Om du vill beställa hem fly agaric så behöver tänka två gånger för lagstiftningen kring detta är komplex. Röd flugsvamp innehåller ämnet Muscaria som inte är narkotikaklassat eller specifikt reglerad i svensk narkotikalagstiftning. Det är alltså inte olagligt att inneha eller använda Muscaria i Sverige. Du kan därför beställa hem produkter från pålitliga svenska webbshoppar, istället för att behöva beställa utomlands och oroa dig för tullen.

fly agaric mushroom
fly agaric mushroom

Du kan inneha och använda hur stora mängder du vill, men det är viktigt att ha i åtanke att eventuell beredning och försäljning av produkter med aktiva substanser från flugsvampen kan omfattas av andra lagar och regler.

Var kan jag köpa Amanita muscaria i Sverige?

Amanita muscaria kan du köpa på internet och få hemskickad direkt i brevlådan. Den finns i olika beredningsformer, bland annat som vapes, klubbor, brownies och shots. Testa dig därför fram för att se vad du tycker mest om.

Hos Sumpans Godis innehåller klubbor och vapes en större dos muscimolextrakt, medan brownies är mer lågdoserade.

Det välkända varumärket Magic Mushroom har tagit fram klubbor som innehåller 25 mg och brownies som innehåller 5 mg. För mer festliga tillfällen finns det även en shot som innehåller 8 mg muscimol.

Muscimol – Effekter och dosering av det aktiva ämnet i Röd flugsvamp

Muscimol är en aktiv substans i den röda flugsvamp som växer vilt runt om i [...]

Sativa vs. Indica vs. Hybrid: Den ultimata jämförelseguiden

Denna text är skriven som ren information kring Sativa, Indica & Hybridstammar och skall inte [...]

Amanita muscaria (Röd flugsvamp / Fly agaric) i Sverige

Amanita muscaria, för svenskar mer känd som röd flugsvamp, är en hallucinogen svamp som växer [...]

THCH och THCJD i Sverige: Allt du behöver veta 2024

Cannabisvärlden fortsätter att expandera! Har du fått upp ögonen för THCH och THCJD och vill [...]

Är San Pedro kaktus laglig i Sverige och Europa?

San Pedro kaktusen är känd för sina psykedeliska egenskaper och har lockat intresse från såväl [...]

E-Cigg Butik i Stockholm: Tips för att hitta den perfekta modellen

E-cigaretter, även kända som elektroniska cigaretter, har blivit alltmer populära i Stockholm under de senaste [...]

THCA: Vad är det och hur skiljer det sig från THC?

Det finns över hundra cannabinoider i marijuanaväxten, och de har alla sin unika ursprungshistoria. THC:s [...]

Vad är THCV? Allt vi vet om så kallad ”Dietgräs”

Kallad ”dietgräs” och ”gräserall” för dess påstådda aptitdämpande och energihöjande egenskaper, är delta 9 tetrahydrocannabivarin [...]

Vad är THCB? Är THCB lagligt i Sverige? Fördelar & Risker

Forskare upptäcker ofta nya föreningar som härstammar från cannabis, vilket gör det svårt för användare [...]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *