Vad är THCV? Allt vi vet om så kallad ”Dietgräs”

Vad är THCV?

Kallad ”dietgräs” och ”gräserall” för dess påstådda aptitdämpande och energihöjande egenskaper, är delta 9 tetrahydrocannabivarin (THCV) snabbt på väg att bli en av de senaste cannabinoiderna på marknaden.

Vad är THCV?

Tetrahydrocannabivarin, eller THCV, är en psykoaktiv cannabinoid som huvudsakligen finns i Sativa-stammar av cannabis. Den är känd för att framkalla en mer motiverad, alert och energigivande känsla av eufori. Av denna anledning rekommenderas den ofta för dagtid eller när funktionalitet är viktig.

THCV lindrar stress och forskning visar att den kan hjälpa till att minska eller till och med förebygga ångest och panikattacker. Därför spelar den en viktig roll i behandlingen av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Den är också neuroskyddande, vilket gör den idealisk för behandling av tillstånd som Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och multipel skleros. Till skillnad från THC arbetar THCV för att undertrycka aptiten, så den rekommenderas inte för patienter som lider av kakeksi eller anorexi nervosa.

Vad är effekterna av THCV?

THCV är kopplad till några potentiella effekter. Här är en titt på var forskningen står.

Minskad aptit

Även om de flesta förknippar cannabis med ökad aptit, kan THCV ha motsatt effekt.

Majoriteten av bevisen kring THCV och aptit är baserade på djurforskning, enligt Saorise O’Sullivan, PhD, en forskare och vetenskaplig rådgivare till Artelo Biosciences, ett bioläkemedelsföretag i klinisk fas.

”Teorin bakom detta är att THCV kan blockera CB1-receptorn. [CB1-receptorn] är välkänd för att stimulera aptit, så att blockera denna receptor skulle kunna [minska aptiten]”, säger O’Sullivan.

Denna idé stöds av några djurstudier. Till exempel föreslog en studie från 2009 att THCV kan minska matintaget och viktökning.

En studie från 2013 fann att det kan minska glukosintolerans relaterat till fetma.

O’Sullivan var huvudförfattare till en människostudie som undersökte effekterna av THCV på patienter med typ 2-diabetes.

Den randomiserade, dubbla, placebokontrollerade studien fann att renat THCV – administrerat i doser om 5 mg två gånger dagligen i 13 veckor – minskade fasta plasmaglukos och förbättrade pankreatiska beta-cellfunktion, adiponektin och apolipoprotein A hos personer med typ 2-diabetes.

Dock hade det ingen inverkan på aptit eller kroppsvikt hos dessa patienter med THCV-behandling jämfört med gruppen som fick placebo.

En människostudie från 2015 undersökte hur en engångsdos av 10 mg THCV påverkade belöning och aversion mot mat.

Författarna fann att THCV faktiskt ökade aktiveringen av flera hjärnregioner som svar på choklad eller avskyvärda matstimuli (ruttna jordgubbar). Men det verkade inte påverka betygen av angenämhet eller önskan om matstimulansen.

”Sammanfattningsvis stöder den publicerade vetenskapliga bevisen ännu inte idén att THCV är en aptitdämpare”, säger O’Sullivan.

Andra effekter

O’Sullivan tillägger att, även om juryn fortfarande är ute om THCV:s aptitdämpande egenskaper, föreslår preklinisk djurforskning att det kan finnas en roll för THCV i ett brett spektrum av sjukdomar och störningar, inklusive:

Mänsklig forskning med THCV är mer begränsad, men en liten studie från 2015 bland cannabis utforskade dess potential att minska vissa negativa effekter av THC.

Författarna föreslog att 10 mg THCV kan minska ökad hjärtfrekvens, subjektiv känsla av berusning och problem med verbal återkallelse orsakad av THC.

Är det säkert att prova?

Även om det fortfarande finns mycket att lära om THCV, säger O’Sullivan att det mestadels är säkert att prova. Inga stora biverkningar har rapporterats i de få människostudier som finns, vilka innefattade doser på upp till 10 mg per dag, i upp till 13 veckor.

Hon noterar dock att vissa deltagare rapporterade att de kände sig lite mer trötta än vanligt, så du kanske vill undvika att köra bil tills du vet hur det påverkar dig. Och du vill definitivt undvika vägen om du provar en produkt som också innehåller THC.

Som alltid är det bäst att prata med en vårdprofessionell innan du provar någon ny vitamin eller kosttillskott, inklusive cannabisprodukter.

THCV-fördelar

Forskning har visat att THCV är effektivt i behandlingen av en mängd symtom och tillstånd. Exempel på tillstånd där THCV är särskilt effektivt för att ge symtomlindring listas nedan:

  • PTSD
  • Parkinsons
  • Anfall (inklusive epilepsi)
  • Alzheimers

Hur fungerar THCV? Vad gör THCV med kroppen?

Cannabinoider producerar en mängd olika effekter i människokroppen genom att interagera med receptorerna i det endocannabinoida systemet.

De två primära endocannabinoida receptorerna är cannabinoidreceptortyp 1 (CB1) och cannabinoidreceptortyp 2 (CB2).

CB1-receptorer är koncentrerade i det centrala nervsystemet och interagerar med neurotransmittorer i hjärnan för att producera sinnesförändrande effekter, medan CB2-receptorer finns i det perifera nervsystemet och tros stödja immunfunktionen.

Till exempel är det interaktionen mellan THC och CB1-platser som en agonist som producerar psykoaktiva effekter. THCV är en komplicerad cannabinoid eftersom den har affinitet till CB1, men är en antagonist, vilket ger den motsatta effekterna av THC i hjärnan [1].

Eftersom forskningen som ser på de farmakologiska effekterna av THCV fortfarande är ganska ny, behövs fler studier för att fullständigt förstå hur denna cannabinoid fungerar.

ar thcv lagligt sverige
Är THCV lagligt i Sverige?

Hur stark är THCV? Hur doserar man?

THCV är en mindre känd cannabinoid som börjar få uppmärksamhet för sin terapeutiska potential. Till skillnad från THC, som är känt för sina psykoaktiva effekter, har THCV faktiskt motsatt effekt och är känt som en antipsykotisk. Det är dock fortfarande oklart hur stark THCV är jämfört med andra cannabinoider.

När det gäller dosering finns det inte mycket forskning att gå på ännu. Dock fann en studie att en dos av 2,5 mg var effektiv för att minska paranoia och ångest.

Så om du vill prova THCV, börja med en låg dos och se hur du reagerar. Du kan alltid ta mer om det behövs, men det är bäst att vara försiktig. Dessutom, för de som söker ett bekvämt och exakt doserat alternativ, överväg CBD-viktminskningsgodisar, som enkelt kan delas för exakt dosering.

Biverkningar av THCV

Till skillnad från THC och CBD finns det inte mycket forskning på THCV ännu. Hittills anses det generellt vara icke-toxiskt och väl tolererat. Liksom THC har det vissa psykoaktiva effekter när det tas i höga doser, men det är inte lika starkt.

Dock rapporterar vissa människor att de känner sig yr, ångestfyllda eller illamående efter att ha tagit för mycket THCV.

Lyckligtvis är dessa effekter vanligtvis tillfälliga.

Om du tänker prova THCV är det alltid en bra idé att börja med en låg dos och gradvis öka tills du hittar den mängd som fungerar bäst för dig.

Hur jämför det sig med THC?

Det är svårt att ge ett rakt svar.

”Anekdotiskt rapporterar människor att när [THCV] används i kombination med THC, kan THCV mildra [de berusande] effekterna av THC,” säger Jonathan Vaught, PhD, VD för Front Range Biosciences, ett bioteknologiskt företag som specialiserar sig på hampagenetik.

Front Range Biosciences producerar stammar rika på THCV. Dessa stammar har historiskt sett varit svåra att odla och bearbeta, eftersom de inte kunde skalas upp lätt på grund av liten efterfrågan och en dyr isoleringsprocess.

När det gäller THCV ensamt, ”är det lite mindre klart,” säger Vaught.

THCV finns främst i cannabisprodukter tillsammans med THC. Om cannabinoiden isoleras, renas och ”läggs i saker” är det inte ens klart om den är berusande alls, tillägger han.

Kan du köra med THCV?

Det rekommenderas inte att köra efter att ha konsumerat THCV, även om det inte är lika psykoaktivt som THC. Att köra under påverkan av vilket ämne som helst som kan försämra din förmåga att köra fordon säkert är olagligt överallt.

Vad är THCV känt för?

THCV har fått ett intressant smeknamn i vissa kretsar: ”dietgräs”. Detta smeknamn kommer från anekdotiska rapporter som föreslår att THCV kan fungera som en aptitdämpare.

Det är dock viktigt att notera att det kan vara lite av en överdrift att kalla det en lösning för viktminskning. Precis som med alla substanser som kan påverka aptiten kräver långsiktig viktminskning mer än en tillfällig minskning av hunger – det kräver hållbara livsstilsförändringar.

Trots dessa anekdotiska påståenden är det avgörande att närma sig THCV med ett öppet men kritiskt sinne. Cannabisgemenskapen är rik på personliga erfarenheter och berättelser, men dessa bör balanseras med vetenskaplig forskning när man fattar informerade beslut om konsumtion.

Är THCV värt att prova?

THCV har visat sig ha psykoaktiva effekter. Dock är dessa effekter mildare än de från THC, och de varar generellt sett under en kortare period.

Vissa användare har rapporterat att THCV hjälper till att förbättra fokus och koncentration, samt att minska ångest. Vissa studier har också visat att THCV kan hjälpa till att undertrycka aptiten, vilket gör det till ett potentiellt värdefullt verktyg för viktadministration.

Dessutom är THCV icke-berusande, vilket innebär att det inte kommer att producera samma kognitiva försämring som ofta är förknippad med THC.

Som ett resultat kan det vara ett säkrare alternativ för de som vill uppleva fördelarna med cannabis utan riskerna med berusning.

Om THCV är värt att prova beror slutligen på dina individuella mål och behov. Men om du letar efter en cannabinoid som erbjuder en mer balanserad upplevelse kan THCV vara värt att överväga.

Slutsatsen

Liksom de flesta mindre cannabinoider är THCV fortfarande under utforskat och underproducerat. Men tack vare konsumentintresset verkar det som att det kan vara på väg att förändras.

Var dock försiktig med alltför entusiastiska påståenden om viktminskning och andra effekter, eftersom forskningen om THCV fortfarande är i ett mycket tidigt skede, särskilt när det gäller dess effekter på människor.

Frågor och svar

Vad är THCV?

THCV är en av cannabisplantans mindre kända cannabinoider som forskare upptäcker kan ha antiinflammatoriska och neuroskyddande egenskaper. Det antyds även hjälpa med vikthantering och insulinempfindlighet.

Blir man hög av THCV?

THCV har å andra sidan motsatt effekt och är känt som en ”antipsykotisk”. THCV är en aptitdämpare och kan motverka vissa av THC:s psykoaktiva effekter, såsom nervösa och ångestfyllda bieffekter.

Vilka är fördelarna med THCV?

THCV kan minska hungern, förbättra insulinempfindligheten, minska aktiviteten hos vissa neurotransmittorer i hjärnan, inklusive dopamin och serotonin, och ha antiinflammatoriska egenskaper. Hittills verkar THCV vara en lovande behandling för vissa medicinska tillstånd. Dock har majoriteten av dessa studier genomförts på musmodeller och odlade vävnader.

Hur doserar man THCV-olja?

Det finns inte mycket forskning att gå på när det gäller dosering. En studie fann dock att en dos av 2,5 mg var effektiv för att minska paranoia och ångest. Det är alltid bäst att börja försiktigt och se hur du reagerar. Du kan alltid ta mer om det behövs, men det är bäst att vara försiktig.

Vad gör THCV med kroppen?

THCV interagerar med det endocannabinoida systemet och påverkar olika fysiologiska funktioner. Dess specifika inverkan på aptit och humör beror på dess unika interaktion med CB1- och CB2-receptorer i vår kropp. Dessa receptorer är involverade i regleringen av matintag och humör.

Är THCV lagligt i Sverige?

I Sverige är det tillåtet att använda THCv så länge det inte innehåller THC eller någon av dess isomerer, och THCv är inte en isomer av D-9 THC.

Från och med 2021 är THCV lagligt i alla amerikanska delstater där cannabis är tillåtet. Lagarna varierar från stat till stat, så det är viktigt att granska dina lokala bestämmelser. Dessutom regleras produktionen och försäljningen av THCV-produkter av dessa lagar.

Kan man köra med THCV?

THCV kan påverka kognitiva och motoriska färdigheter, liknande andra cannabisföreningar. På grund av dessa effekter rekommenderas det generellt inte att köra efter att ha konsumerat THCV. Detta är i linje med den allmänna riktlinjen mot att köra under påverkan av något psykoaktivt ämne.

Vad är THCV känt för?

THCV är känt för sin potential att undertrycka aptiten. Det är också känt för att främja energi, vilket gör det attraktivt för dem som praktiserar periodisk fasta. Denna unika kombination av effekter har bidragit till dess ökande popularitet.

THCH och THCJD i Sverige: Allt du behöver veta 2024

Cannabisvärlden fortsätter att expandera! Har du fått upp ögonen för THCH och THCJD och vill [...]

Är San Pedro kaktus laglig i Sverige och Europa?

San Pedro kaktusen är känd för sina psykedeliska egenskaper och har lockat intresse från såväl [...]

E-Cigg Butik i Stockholm: Tips för att hitta den perfekta modellen

E-cigaretter, även kända som elektroniska cigaretter, har blivit alltmer populära i Stockholm under de senaste [...]

THCA: Vad är det och hur skiljer det sig från THC?

Det finns över hundra cannabinoider i marijuanaväxten, och de har alla sin unika ursprungshistoria. THC:s [...]

Vad är THCV? Allt vi vet om så kallad ”Dietgräs”

Kallad ”dietgräs” och ”gräserall” för dess påstådda aptitdämpande och energihöjande egenskaper, är delta 9 tetrahydrocannabivarin [...]

Vad är THCB? Är THCB lagligt i Sverige? Fördelar & Risker

Forskare upptäcker ofta nya föreningar som härstammar från cannabis, vilket gör det svårt för användare [...]

THC-jd gör dig hög – Allt du behöver veta om THCJD?

Jag trodde jag hade sett allt. 🫣 Med Delta 8, THCP och THC-O. Men nej. [...]

THCH vs THCP: Jämförelse av Effekter, Skillnader och Risker

Vill du förstå skillnaderna mellan THCH och THCP? Läs vår detaljerade jämförelse av effekterna, skillnaderna [...]

THCh vs THCjd: Fördelar, Risker och Biverkningar

THCh och THCjd är två av de senaste cannabinoiderna som är kända för sin potens [...]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *