THCP och HHC-O förbjuds från 16 Jan!

THCP och HHCO är förbjudet från och med den 16 jan 2024

Regeringen har nyligen tagit beslut om narkotikaklassning och förbud mot flera nya substanser, vilket offentliggjordes den 14 december 2023. Läs mer om beslut här.

När HHC försvann från marknaden i juli dök det upp nya alternativ. Två av dessa, THCP och HHC-O, blev snabbt populära på den svenska marknaden. Men nu kommer den att förbjudas den 16 januari och få samma öde som sina föregångare.

Folkhälsomyndigheten driver förbudet

Folkhälsomyndigheten (Fohm) utreder nya substanser som dyker upp på radarn i Sverige. Om de kommer fram till att de är antingen beroendeframkallande, skadliga eller euforiserande rekommenderar de en narkotikaklassning. Rekommendationen skickas sedan till regeringen, som röstar om klassificeringen och ett förbud träder i kraft.

När en ny spännande (och kanske lite för rolig) cannabinoid dyker upp tar det vanligtvis lite tid för Folkhälsomyndigheten att upptäcka den. När de väl gör det hamnar de på denna lista över ”ämnen under utredning”. Om du hittar din favoritcannabinoid här och vet att den är psykoaktiv kommer den med största sannolikhet att bli olaglig.

Lyckligtvis är svenska myndigheter inte alltid snabba och många ämnen ligger på utredningslistan under en längre tid. Till exempel har HHC-O nu varit där sedan i maj och det är först nu som man rekommenderar ett förbud.

Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen klassar 12 substanser som narkotika

Den 30 november 2023 lade Folkhälsomyndigheten fram ett förslag till regeringen om att klassificera tolv substanser som narkotika samt en som en hälsofarlig vara. Av dessa är fem cannabinoider:

 • Delta-8-THCP
 • Delta-9-THCP
 • HHC-acetat (Hexahydrocannabinolacetat)
 • Delta-8-THC-acetat
 • Delta-9-THC-acetat

Delta-8 och delta-9 THCP är två varianter av THCP, medan HHC-acetat är ett annat namn för HHC-O. Delta-8 och delta-9 THC-acetat är två varianter av THC-O, en cannabinoid som ännu inte har blivit vanlig i Sverige.

Fortfarande lagligt att köpa THCP och HHC-O i Sverige

Denna lista granskades av regeringen, och det beslutades att förbjuda THCP och HHC-O. Vi har ett datum nu. THCP och HHC-O är förbjudna från och med den 16 januari 2024. Lyckligtvis fortsätter försäljningen av THCP och HHCO fram till detta datum.

Således kan vi fira det nya året med några söta THCP godis, THCP vapes och HHCO produkter. När HHC förbjöds följdes följande tidslinje:

 • 17 maj 2023: Folkhälsomyndigheten föreslår ett förbud mot HHC.
 • 9 juni 2023: Regeringen beslutar att klassificera dem som narkotika.
 • 11 juli 2023: Den nya lagen träder i kraft och cannabinoiden blir olaglig.

Som vanligt när det gäller offentlig verksamhet i Sverige tar det lång tid innan förändringar inträffar. Ni kan fortsätta att köpa HHC-O vape, THCP vape, THCP godis och Buds-produkter från Sumpans Godis butik eller online tills en ny lag träder i kraft.

THCP och HHC-O förbjuds från 16 Jan
THCP och HHC-O förbjuds från 16 Jan 2024

Vad kommer att ersätta THCP och HHC-O?

Det är alltid svårt att förutspå, men med över 120 olika cannabinoider i cannabisplantan finns det många alternativ att välja mellan. Det finns redan några alternativ på marknaden som inte listas här, samt populära alternativ från andra länder som kan komma att introduceras på den svenska marknaden.

Tillgängliga alternativ för THCP och HHCO

Även om THCP och HHCO fortfarande säljs, finns det alternativ med liknande effekter. Följande cannabinoider finns redan tillgängliga i Sverige:

 • H4CBD
 • THCV
 • HHCP*
 • Phytoremedy

Det kanske kan verka förvirrande eftersom HHCP förbjöds samtidigt som HHC, men en tillverkare hävdar att de har utvecklat en ny version av HHCP baserad på H4CBD, vilket potentiellt gör den laglig. Vi kan inte bekräfta detta eftersom tillverkaren är väldigt tystlåten, men ryktet säger att produkterna ger en stark effekt.

H4CBD finns med på listan över ämnen som ska utredas framöver av Folkhälsomyndigheten, men hittills har inga beslut fattats. Detta kanske beror på dess något mildare psykoaktiva effekter. THCV har ännu inte uppmärksammats av Folkhälsomyndigheten, men det har en lägre psykoaktiv effekt och ger en uppfriskande energiboost.

Phytoremedy har en något mer psykoaktiv effekt, även om den inte ger samma rus som THCP. Innehållet i denna specialblandning är hemligt, men tillverkaren påstår att den är helt fri från förbjudna cannabinoider och ger en rusande effekt tack vare entourageeffekten.

Nya alternativ för THCP och HHCO

Det finns flera intressanta cannabinoider som ännu inte har etablerat sig på den svenska marknaden men som verkar ha stor potential. Två av dem finns redan på Folkhälsomyndighetens lista över substanser som ska utredas, medan de övriga tre ännu inte har uppmärksammats.

 • THCB
 • THCH
 • THCP-O
 • HHCP-O
 • HHCH

THCB är en mycket potent psykoaktiv cannabinoid som nästan är lika stark som THCP. Den stora skillnaden är att dess effekt varar betydligt kortare än både THCP:s och THC:s effekter. THCH är mildare än THCB men fortfarande starkare än vanlig THC. Ruset varar kortare än hos THCP, men längre än hos THC, vilket kan vara fördelaktigt då THCP vid höga doser kan vara aktivt i över 12 timmar. THCP-O är acetatversionen av THCP, på samma sätt som HHC-O är acetatversionen av HHC. Den är ännu starkare än THCP, vilket nästan känns lite skrämmande.

Sammanfattning av HHC-cannabinoider i Sverige

Efter det förbudet den 11 juli är både HHC och HHC-P olagliga i Sverige. Dock finns det lagliga alternativ, såsom HHC-O. För närvarande finns inga generella lagar som reglerar alla former av HHC, vilket innebär att varje individuell cannabinoid behöver klassificeras separat. Den nuvarande lagstiftningen kring THC gäller inte för HHC på grund av dess olika ursprung. Om du vill testa HHC-vapes i Sverige rekommenderas det att välja HHCO vape eller THCP vape och att agera snabbt, eftersom framtiden för användning av någon form av HHC ser osäker ut.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om du köper THCP eller HHC-O i form av hasch eller liknande produkter kommer det att se ut och lukta väldigt likt cannabis. Om du använder det vid fel tillfälle kan du riskera att polisen tar in dig för testning.

Vad är THCB? Är THCB lagligt i Sverige? Fördelar & Risker

Forskare upptäcker ofta nya föreningar som härstammar från cannabis, vilket gör det svårt för användare [...]

THC-jd gör dig hög – Allt du behöver veta om THCJD?

Jag trodde jag hade sett allt. 🫣 Med Delta 8, THCP och THC-O. Men nej. [...]

THCh vs THCP: Jämförelse av Effekter, Skillnader och Risker

Vill du förstå skillnaderna mellan THCh och THCP? Läs vår detaljerade jämförelse av effekterna, skillnaderna [...]

THCh vs THCjd: Fördelar, Risker och Biverkningar

THCh och THCjd är två av de senaste cannabinoiderna som är kända för sin potens [...]

Vad är 10-OH-HHC? Upplev dess unika cannabinoid-effekter

10-OH-HHC är den hydroxiderivat av hexahydrocannabinol (HHC). Vi har redan introducerat HHC i flera tidigare [...]

1 Comment

Vad är THCjd? Effekter, Fördelar – THC-JD Lagligt i Sverige?

Delta-9 THC, Delta-8 THC, HHC, HHCO, THCP, och så vidare, listan över nya cannabinoider är [...]

Vad är THCH och Vad är THC-H Effekter, Blir Du Hög?

THCH är så kraftfull att det anses vara cirka 25 gånger mer potent än delta-9 [...]

THCP och HHC-O förbjuds från 16 Jan!

Regeringen har nyligen tagit beslut om narkotikaklassning och förbud mot flera nya substanser, vilket offentliggjordes [...]

THCP Effekt, bieffekt, möjliga faror och potential

Med THCP (Tetrahydrocannabiphorol) – även skrivet som THC-P – blir den värld av cannabinoider vi [...]