Allt du behöver veta om lustgas

lustgas nitrous oxide

Lustgas (Nitrous oxide) är något som idag är rätt vanligt att se på fester och evenemang. Även om man inte själv går på dessa så ser man ofta tomma gastuber utanför lokaler eller områden där dessa äger rum. Men vad är egentligen lustgas, hur känns det att använda och vilka är riskerna?

Detta och mycket mer kan du läsa om nedan, vi har nämligen samlat all information som behövs för att ge dig allt du behöver veta om lustgas, på en och samma plats!

Vad är lustgas för något?

Lustgas (N2O), även kallad dikvävemonoxid, är en av flera kväveoxider, en färglös gas med behaglig, sötaktig lukt och smak, som vid inandning ger högre tolerans för smärta som föregås av mild hysteri, ibland skratt.

Eftersom inandning av små mängder ger en kortvarig euforiserande effekt och lustgas inte är olagligt att inneha, används det ofta även som en rekreationsdrog. Riskerna är mindre än med många andra droger eller ämnen som har liknande effekter.

Lustgas är även lättillgängligt och fullt lagligt i Sverige, vilket är en av de främsta anledningarna till att det är så pass populärt.

Lustgas för evenemang och fester

Idag så används lustgas runt om i världen för det rus som det erbjuder vid inhalering. Lustgas är en gas som andas in på grund av sina snabba men kortlivade känslor av eufori, avslappning och lugn.

Även om den har använts i nästan 250 år, har användningen ökat särskilt i Europa sedan 2010. Lustgasens popularitet förklaras av dess lättillgänglighet, låga pris, kortlivade effekter och användarnas allmänna uppfattning att det är ett relativt säkert och socialt acceptabelt läkemedel.

Le mer: engångs vape

Tidigare så användes oftast små patroner av gasen som är avsedd att göra vispgrädde för att fylla festballonger, från vilka gasen andas in.

Idag så är det dock vanligt att se större gasflaskor i olika utföranden. De större gasflaskorna gör dels att gasen är billigare för slutanvändaren, men det gör även att flera användningsområden öppnas upp.

Lustgas – GreatWhip (615g)

229 kr   inkl. moms

Lustgas GreatWhip med gas av högsta kvalitet som är är livsmedelsgodkända!

 • 615g
 • 99,99% ren
 • Kvalitetsförsäkrade
 • Livsmedelsgodkända
EAN: 655360783034 Artikelnr: grtwhplstgs Kategorier: ,
Läs mer

Hur känns det att använda lustgas?

Lustgas saktar ner din hjärna och din kropps reaktioner, och effekten av läkemedlet varierar beroende på hur mycket som har andats in. Vanligtvis så varar effekterna allt från någon minut upp till fem minuter.

Att ta lustgas ger vanligtvis:

 • Känslor av eufori, avslappning och lugn
 • Anfall av fniss och skratt – därav smeknamnet ”skrattgas”
 • Ljudförvrängningar och hallucinationer – när du ser eller hör saker som inte finns där

Lustgas kan också:

 • Ge dig svår huvudvärk
 • Orsaka yrsel och problem att tänka
 • En tung känsla i bröstet
 • Orsaka kortlivade men intensiva känslor av paranoia

Hur länge effekterna varar och läkemedlet stannar i ditt system beror på hur mycket du har tagit, din storlek och vilka andra läkemedel du kan ha tagit.

Lustgas tas ofta i kombination med andra läkemedel, droger eller alkohol. Så dess effekter kan vara oförutsägbara, eftersom det beror på vilka andra droger som tas med den.

Det är ett kortverkande läkemedel som kan leda till att människor ofta återdoserar och råkar använda mer än de tänkt sig, vilket i sin tur kan leda till de negativa biffekter som nämns ovan.

Vilka är riskerna av att använda lustgas?

Det är mycket farligt att andas in lustgas direkt från gasflaskan på grund av att du då kan skada munnen, näsan, svalget eller lungorna på grund av att lustgas är väldigt kallt när det inhaleras. Detta beror på det höga trycket innuti gasflaskan.

Att använda lustgas i ett slutet utrymme är också mycket farligt. Detta beror på att syret är begränsat i ett slutet utrymme, vilket kan leda till att du blir medvetslös eller drabbas av syrebrist. Du bör alltså inte använda lustgas när du sitter i en bil, i ett litet rum, eller i ett tält. 

Av samma anledning så bör du aldrig placera en plastpåse över huvudet för att använda lustgas.

Användning av lustgas kan även leda till yrsel som får dig att fatta dåliga beslut, eller som gör att du kan falla och skada dig. Du bör därför aldrig använda lustgas i samband med att du exempelvis kör bil eller cyklar.

Kraftig regelbunden användning av lustgas kan leda till brist på vitamin B12 och till en form av anemi. Allvarlig B12-brist kan leda till allvarliga nervskador, vilket kan orsaka stickningar och domningar i fingrar och tår. Detta kan vara mycket smärtsamt och göra det svårt att gå. Det kan till och med leda till förlamning, och skadan kan ibland vara permanent.

En regelbunden användning kan hindra dig från att bilda vita blodkroppar ordentligt. Detta leder i sin tur till att du blir känsligare för infektioner, och om du drabbas för infektioner, att du har svårare att bekämpa de på egen hand.

Det kan vara svårt att bedöma hur mycket lustgas som ska användas för att kunna bruka det på ett säkert sätt, särskilt om du använder det om och om igen. Om du tar för mycket kan du exempelvis svimma eller råka ut för en olycka på grund av fallrisk.

Lustgas i Stockholm

Hur du använder lustgas på ett tryggt sätt

En genomsnittlig dos av lustgas är en 8 g behållare som fördelas i en ballong. Vissa tyngre användare kommer att dispensera två behållare i samma ballong men detta ökar risken avsevärt. Effekterna av lustgas är så kortlivade att det är vanligt att använda flera ballonger i en session.

 • Fördela alltid lustgas i en ballong. Om du använder den direkt från en gasflaska så riskerar du att få lung- och halsskador eftersom gasen som släpps ut är så kall.
 • Försök inte att inhalera hela ballongen på en gång. Ta ett andetag, och inhalera sedan en del av innehållet i ballongen, håll andan en kort stund och andas sedan ut.
 • Fortsätt inte att andas i samma ballong under en längre tid. Efter att du har andats in från en ballong några gånger kommer det inte att finnas någon lustgas kvar och du svälter helt enkelt din hjärna på syre. Det är inte många som har dött av lustgas, men när de har dött är det som ett resultat av syrebrist.
 • Använd lustgas sittande för att undvika fall/olyckor orsakade av bristen på koordination och den yrsel som du sannolikt kommer att uppleva.
 • Undvik att använda lustgas för ofta. Kronisk användning under en längre tid kan orsaka vitamin B12-brist som i sin tur kan ha en negativ effekt på humör och minne.
 • Tänk på att lustgas kommer att göra effekterna av andra droger starkare, särskilt psykedeliska droger. Se till att du har rätt sinnestillstånd och är i en trygg och säker miljö.
 • Om någon kollapsar eller är medvetslös efter att ha tagit lustgas, sök omedelbart läkarvård. Du kommer inte att hamna i trubbel för att du gör detta.
 • Kassera använda behållare på rätt sätt – de kan återvinnas.

Vart man kan köpa lustgas

Idag så kan du köpa billig lustgas både i fysiska butiker eller direkt på nätet. Det är dock viktigt att du har koll på om lustgasen är tillverkad för mänsklig konsumtion, det vill säga antingen för medicinskt bruk eller för livsmedel.

Majoriteten av den lustgas som du hittar i vanliga butiker, i nätbutiker eller som du kan införskaffa på fester och evenemang är av den sort som inte är direkt skadlig för människor.

Lustgas som är utformad för användning till fordon eller andra maskiner kan vara direkt skadlig för mänsklig konsumtion. Den lustgas som är ämnad specifikt för fordon säljs vanligtvis enbart i butiker som säljer fordonstillbehör.

Allt du behöver veta om lustgas

Övriga användningsimråden för lustgas

Som de flesta är bekanta med så är lustgas främst känd för sina medicinska egenskaper, som har använts i mer än 150 år. Den har dock ett bredare användningsområde inom olika områden; bland dem bilindustrin, tandvård, kirurgiska ingrepp och även inom psykologi som behandling för vissa diagnoser.

Som bedövningsmedel inom sjuk- och tandvården

Medicinsk lustgas är ett inhalerbart bedövningsmedel, med omedelbar verkan och låg risk för allergiska reaktioner eller andra biverkningar. Den har en supraspinal verkan med euforiska effekter som har gett den smeknamnet ”skrattgas”. Och det är att det kan få patienter att slappna av och att de känner sig lyckliga, eller att de fnissar efter administrering.

Det används också ofta inom tandvården. Det är känt att gasen tenderar att producera behagliga förnimmelser som kan hjälpa patienten att slappna av innan ett tandingrepp. Trots detta behåller man förmågan att svara på frågor eller följa eventuella instruktioner från personalen.

Inom fordonsindustrin

Lustgas är också populärt inom bilindustrin just på grund av dess låga brandfarlighet. För närvarande deltar den i modifieringen av konventionella bilar för att öka deras kraft, men under vissa väldefinierade förhållanden.

Dess form av handling är enkel. Den molekylära kedjan av dikväveoxid bryts ner när förbränningen fortsätter i fordonskammaren. Följaktligen ökar det tillgängliga syret och, om det följs, ökar styrkan av detta.

Som en potentiell behandling för depression

Och slutligen, en mindre känd men anmärkningsvärd användning. Vissa studier tyder på att lustgas kan användas som behandling för depression, eller åtminstone som en komponent av behandlingen.

Detta är förvånande med tanke på dess tillfälliga anestetiska och ångestdämpande egenskaper, men det finns en möjlighet att de kan bli mer långvariga med korrekt hantering. År 2021 jämförde en studie administrering av lustgas i två olika doser, patienterna var personer med depression med motståndskraft mot standardbehandling.

I båda fallen förbättrades symtomen, även om de som fick en högre koncentration visade fler biverkningar. Och även om forskningen måste fortsätta är detta utan tvekan en av de viktigaste användningsområdena.

Lustgas (Nitrous oxide)

Som drivmedel i matsprayer och inom matlagning

Naturligtvis kunde vi inte glömma att nämna användningen av dikväveoxid i en av de viktigaste industrierna i världen, livsmedel. I denna kategori används den främst som drivgas i aerosolprodukter. Ett tydligt exempel på detta är dess användning i vispgrädde, där patronerna av denna komponent används för att omvandla grädden till skum.

Dessutom använder många professionella kockar lustgas vid framställning av kolsyrade rätter. Eftersom denna komponent är luktfri, färglös och dessutom saknar smak, är den en av de idealiska ingredienserna i världen för professionell matlagning.

Några av de rätter som lustgas vanligtvis används i är för beredning av vispgrädde och merenger av alla möjliga färger och smaker. Många proffs använder det också ofta för att förbereda belgiska våfflor och för amerikanska pannkakor, eftersom det gör smeten mer fluffig.

Vanliga frågor om lustgas

Varför kallas lustgas för ”skrattgas”?

Lustgas har betydande medicinska användningsområden, särskilt inom kirurgi och tandvård, för sina bedövnings- och smärtreducerande effekter. Dess vardagsnamn, ”skrattgas”, myntat av Humphry Davy, beror på de euforiska effekterna vid inandning av den, en egenskap som har lett till att den används för rekreation.

Vilka är effekterna av lustgas?

Inhalering av lustgas ger en snabb och kortlivad känsla av eufori, lycka eller spänning. Andra effekter kan inkludera: dissociation av sinnet från kroppen (en känsla av att sväva) förändringar i tankar, känslor och sinnesuppfattningar.

Kan lustgas vara farligt?

Biverkningar av lustgas inkluderar övergående yrsel, dissociation, desorientering, förlust av balans, nedsatt minne och kognition samt svaghet i benen. Vid berusning kan olyckor som snubbling och fall inträffa.

Varför använder man lustgas?

När du andas in lustgas tränger den undan luften i dina lungor och hindrar syre från att nå din hjärna och ditt blod. Som ett resultat av denna syrebrist kan du uppleva en känsla av eufori. Vissa människor kan till och med uppleva milda hallucinationer. När du väl slutar andas in gasen försvinner effekterna snabbt, oftast utan några varande effekter.

Hur använder man lustgas med en ballong?

Se till att du håller öppningen på ballongen tätt så att gasen inte flödar ut. Andas sedan in lite luft, placera öppningen av ballongen mot läpparna, släpp sakta in en del av innehållet i munnen och andas in det. Håll det i lungorna i några sekunder, andas sedan ut, precis som när du röker en cigarett exempelvis.

Är billig lustgas sämre än dyrare lustgas?

Det finns olika kvaliteter av lustgas som har olika kvalitetsnivåer. Vissa är avsedda för användning inom livsmedelsbranschen och anses vara ”livsmedelssäkra” och andra är avsedda för medicinsk användning och anses vara ”medicinsk kvalitet”. Lustgas avsedd för användning i bilmotorer är inte för mänsklig konsumtion. Gas av låg kvalitet kan innehålla en oljig restprodukt och kan vara direkt skadlig vid inandning.

THCH och THCJD i Sverige: Allt du behöver veta 2024

Cannabisvärlden fortsätter att expandera! Har du fått upp ögonen för THCH och THCJD och vill [...]

Är San Pedro kaktus laglig i Sverige och Europa?

San Pedro kaktusen är känd för sina psykedeliska egenskaper och har lockat intresse från såväl [...]

E-Cigg Butik i Stockholm: Tips för att hitta den perfekta modellen

E-cigaretter, även kända som elektroniska cigaretter, har blivit alltmer populära i Stockholm under de senaste [...]

THCA: Vad är det och hur skiljer det sig från THC?

Det finns över hundra cannabinoider i marijuanaväxten, och de har alla sin unika ursprungshistoria. THC:s [...]

Vad är THCV? Allt vi vet om så kallad ”Dietgräs”

Kallad ”dietgräs” och ”gräserall” för dess påstådda aptitdämpande och energihöjande egenskaper, är delta 9 tetrahydrocannabivarin [...]

Vad är THCB? Är THCB lagligt i Sverige? Fördelar & Risker

Forskare upptäcker ofta nya föreningar som härstammar från cannabis, vilket gör det svårt för användare [...]

THC-jd gör dig hög – Allt du behöver veta om THCJD?

Jag trodde jag hade sett allt. 🫣 Med Delta 8, THCP och THC-O. Men nej. [...]

THCH vs THCP: Jämförelse av Effekter, Skillnader och Risker

Vill du förstå skillnaderna mellan THCH och THCP? Läs vår detaljerade jämförelse av effekterna, skillnaderna [...]

THCh vs THCjd: Fördelar, Risker och Biverkningar

THCh och THCjd är två av de senaste cannabinoiderna som är kända för sin potens [...]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *