Det råder delade meningar om kratom är olagligt eller inte. Vissa hävdar att dessa torkade blad som kommer från ett asiatiskt träd är olagliga, medan andra hävdar att de är fria att användas hur som helst.
Så, vad är egentligen rätt och fel när det gäller kratom i Sverige och är kratom olagligt eller inte? För att en gång för alla finna svaret på den frågan måste vi djupdyka ner i de välkända bladens beståndsdelar och kika på hur, var, när och varför bladen kan skapa problem.
Kratom blir allt vanligare på den svenska marknaden, så i den här artikeln vill vi dela med oss av vår efterforskning och kunskap för att du ska veta hur bladen ska hanteras.
Få koll på kratom och dess beståndsdelar
Är kratom olagligt? Svaret kan vara både ja och nej på den frågan. Låt oss kika på varför. Kratom (Mitragyna speciosa) är en växtart som växer vilt i Sydostasien. Du hittar dessa låga träd i bland annat Filippinerna, Indonesien, Thailand och Malaysia. Dessutom växer de på odlingar i Vietnam. Träden är välkända runt om i världen eftersom deras blad är medicinskt verksamma med psykoaktiva egenskaper.
💡 Se även: Vad är Kratom? Dosering, Biverkningar
Bladen innehåller många aktiva substanser, men de tre huvudsubstanserna är mitragynin, mitrafyllin och 7-hydroximitragynin. Man trodde först att mitragynin var det primära aktiva ämnet, men forskning har sedan dess visat att det snarare är 7-hydroximitragynin.
Tre aktiva ämnen i kratom:
- Mitragynin – En aktiv alkaloid i kratom som ger många effekter. Kan ge både en energigivande och stimulerande effekt som liknar koffein, men kan även ge lika hög smärtstillande verkan som opioider. Mitragynin spelar huvudrollen i frågan om kratom är olagligt eller inte.
- Mitrafyllin – Ännu en aktiv alkaloid med medicinska egenskaper. Just denna kan verka antiinflammatoriskt och smärtstillande. Anses inte göra kratom olagligt.
- 7-hydroximitragynin – Är det huvudsakliga aktiva ämnet i trädens blad och en mycket potent alkaloid. Kan ge en kraftigt smärtstillande och lugnande effekt. Detta ämne tros vara 40 gånger starkare än mitragynin och spelar en roll i frågan om kratom är olagligt eller inte. Det finns dock mycket mindre 7-hydroximitragynin än mitragynin i kratombladen.
Innan vi kan svara på frågan om kratom är olagligt eller inte ska vi ta en närmare titt på mitragynin som är ett intressant ämne i sammanhanget.
Beståndsdelen mitragynin gör kratom olagligt
Mitragynin är en beståndsdel i bladen som gör kratom olagligt. Det beror på att mitragynin är mycket potent och därmed även narkotikaklassat. Vad som anses vara narkotika i Sverige regleras i narkotikastrafflagen. I den beskrivs narkotika som ”läkemedel eller hälsofarliga varor med beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekter, eller varor som med lätthet kan omvandlas till varor med sådana egenskaper eller effekter”.
När man läser den texten är det inte svårt att förstå varför kratom är olagligt på grund av mitragynin. Det är nämligen en alkaloid som har en stark inverkan på människokroppen. Ämnet kan agera som psykostimulantia i små doser och som en opioid i högre doser.
Är kratom olagligt och narkotikaklassat i Sverige?
Svaret på frågan är “Ja, kratom är olagligt”. Det är inte olagligt att köpa och inneha kratom, men det är däremot olagligt att inta och förtära kratom. Det beror på att beståndsdelen mitragynin är narkotikaklassad trots att kratom inte är det.
Kratom är reglerat i Sverige i enlighet med regleringen 1992:155 eftersom växten innehåller psykoaktiva substanser. Regleringen anger att kratom är olagligt att förtära. Det må vara en helt naturlig produkt, men det finns många exempel på växtmaterial som innehåller narkotikaklassade ämnen som anses utgöra en hälsofara, men där själva växten inte är narkotikaklassad eller förbjuden.
När allt kommer omkring anses kratom alltså inte vara en drog och kratom är inte narkotikaklassat. Däremot är det olagligt att förtära bladen på grund av dess narkotikaklassade innehåll. Visst kan det verka något förvirrande?
Är det lagligt att köpa kratompulver?
Trots att kratom är olagligt att förtära så får det säljas fritt i Sverige eftersom själva bladen lagliga. Du kan därmed hitta torkade kratomblad och pulvriserade kratomblad här på Sumpans Godis. Vi följer alla de lagar och regler som finns, och förväntar oss givetvis att alla våra kunder gör detsamma.
Eftersom kratom har stora hälsofördelar även utan att bladen intas så säljer vi bladen för andra användningsområden. Det är till exempel väldigt populärt att tillverka kratomtvål av de torkade och pulvriserade bladen. Kratom är olagligt att förtära, men det är inte olagligt att använda bladen i andra syften. Du kan alltså klicka hem kratompulver i vår webbshop utan att oroa dig för repressalier.
Kratom olagligt? – Hur påverkar det användning i tvåltillverkning
Du kan alltså köpa kratom helt lagligt och använda det för lagliga syften. Att kratom är olagligt att förtära påverkar inte din användning i tvåltillverkning, så vida du inte planerar att äta din tvål såklart. Faktum är att det finns många som använder kratom i hudvård och kosmetiska produkter eftersom ämnet anses vara lugnande och vårdande för huden.
Huden kan absorbera en liten mängd av de aktiva ämnena, men inte på långt avstånd så mycket som krävs för att din kropp ska bli påverkad på samma sätt som vid oral användning.
Du kan köpa både torkade blad och kratompulver att använda i din tvåltillverkning. Genom att blanda de mortlade bladen eller ett pulver tillsammans med en tvålbas och eteriska oljor får du en välgörande och lugnande tvål – och givetvis är det helt lagligt!
Vanliga frågor och svar
Du behöver inte oroa dig för att kratom sitter kvar i kroppen när du har använt en badtvål med de torkade bladen. Du kommer omedelbart att få en avslappnande effekt när du duschar, men det är bara själva effekten som sitter kvar i kroppen, inte kratomet.
Nej, det är inte möjligt att du får ett positivt utslag på ett kratom urinprov efter att ha duschat eller badat med en kratomtvål. Det beror på att ämnets aktiva beståndsdelar inte absorberas av kroppen som en drog. Kratom är inte olagligt eller farligt som tvål.
Ja, kratom är lagligt att köpa och använda i Sverige så länge som du inte förtär det. Det är förtäring som gör kratom olagligt. Du får alltså inte äta, dricka, röka eller vapea produkter med kratom.
Att odla kratom är inte olagligt i Sverige, men det kan tekniskt sätt bryta mot lagen om det sker för produktion och distribution av de narkotikaklassade ämnena i växten.
Nej, det kommer inte att synas på ett kratom drogtest om du duschar med en kratomtvål. Kratom är inte olagligt och kroppen kan inte absorbera nog av ämnet för att ge utslag på ett drogtest.
Kratom olagligt men inte narkotikaklassat i Sverige?
Det råder delade meningar om kratom är olagligt eller inte. Vissa hävdar att dessa torkade [...]
sep
Kratom Effekt – Hälsosam Användning av Kratomtvål
Kratom (Mitragyna speciosa) är en växt som växer vilt i sydöstra Asien. Mer specifikt är [...]
sep
Är Blå Lotus Lagligt i Sverige? Effekter och Dosering
Blå Lotus, även kallad blå näckros eller blue lotus, är en fascinerande och mild psykoaktiv [...]
aug
Vad är Kratom? Effekt, Dosering, Biverkningar, Legalitet
Kratom är ett tropiskt träd från Sydostasien. Dess blad kan ge både stimulerande och lugnande [...]
2 Kommentarer
jul
Muscimol – Effekter & Dosering av Röd Flugsvamp
Muscimol är en aktiv substans i den röda flugsvamp som växer vilt runt om i [...]
jul
Sativa vs. Indica vs. Hybrid: Den ultimata jämförelseguiden
Denna text är skriven som ren information kring Sativa, Indica & Hybridstammar och skall inte [...]
jul
Amanita muscaria (Röd flugsvamp / Fly agaric) i Sverige
Amanita muscaria, för svenskar mer känd som röd flugsvamp, är en hallucinogen svamp som växer [...]
jun
THCH och THCJD i Sverige: Allt du behöver veta 2024
Cannabisvärlden fortsätter att expandera! Har du fått upp ögonen för THCH och THCJD och vill [...]
maj
Är San Pedro kaktus laglig i Sverige och Europa?
San Pedro kaktusen är känd för sina psykedeliska egenskaper och har lockat intresse från såväl [...]
apr